عضو شورای راهبردی سیاست خارجی کشور با حضور در گفتگوی ویژه خبری اخبار ساعت ۲۲:۳۰ شبکه دوم سیما، به توضیح مسائل بین المللی از جمله شبهات پیرامون چرایی مقاومت در برابر آمریکا، بدعهدی سران اروپا و راهکار های مقابله با تحریم و همچنین تقویت اقتصاد ملی پرداخت.
واقع بینی و واقعیات در سیاست خارجی
به گزارش «حیات طیبه»، نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی در این گفتگو با اشاره به اصل واقع بینی در سیاست خارجی، گفت: یک توصیه درست در عرصه سیاست خارجی آنست که این عرصه، عرصه واقعیت هاست. با هرنگاهی میبایست واقعیت ها را دید. لازمه اینکه هر کشوری بتواند از حقوق خود دفاع کرده و به اهداف خود برسد، واقع بینی است.
وی در ادامه افزود: امروز یک واقعیت مهم در عرصه جهانی آنست که چند قدرت -به تعبیر ما نظام سلطه- وجود دارند که برخلاف شعار هایی که ارائه میکنند، رفتار های دیگری از خود نشان میدهند که نمیتوان آن را نادیده گرفت. برای مثال، آقای اوباما در آمریکا و در سند راهبردی امنیت ملی کشورشان که آن را امضا کرده، عنوان میکند که آمریکا علاوه بر آنکه امروز رهبری جهان را برعهده دارد، میبایست در صد سال آینده نیز این رهبری را حفظ کند.
دکتر سعید جلیلی خاطر نشان کرد: در همان دوره اوباما که شعار بازار آزاد را مطرح میکردند، تحریم های ثانویه را علیه ایران اجرا کردند. یعنی اگر دو کشور دیگر در دنیا قصد همکاری اقتصادی ولو یک تراکنش بانکی داشته باشند، آمریکا میبایست بر آن نظارت کند.؛ یا برای مثال، دولت هایی که شعار دموکراسی سر میدهند رسما اعلام میکنند که متحدشان در این منطقه، مستبد ترین کشور ها هستند خب اینها واقعیت سیاست خارجی در دنیاست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن اشاره به واقعیت رفتار نظام سلطه، اظهار داشت: در کنار این واقعیت ها، واقعیت دیگری وجود دارد که عبارت است از آنکه ملت ها میتوانند خلاف اراده قدرت های استکبار عمل کرده و به پیروزی برسند؛ ملت ایران نمونه واقعی آنست. مدلی را نشان دادیم که میتوان مقاومت کرد و در عین این مقاومت پیشرفت نمود.
مقاومت آمریکایی ها را عقب زد
وی ادامه داد: رفتار آمریکایی ها همواره اینگونه بوده که ابتدا بهانه گیری میکنند، سپس بنا بر آن فشار می آورند و در نهایت رو به امتیازگیری می آورند تا رفتار طرف مقابلشان را تغییر دهند.
جلیلی روند مذاکرات اولیه هسته ای ایران با طرف های غربی را یادآوری کرد و گفت: یکی از این بهانه گیری ها در قبال ایران بحث هسته ای بود. آنها اعلام کردند که ایران حق داشتن حتی یک سانتریفیوژ را هم ندارد و در ازای این بهانه گیری ها وقتی در سال ۸۲ که آقای روحانی و تیم مذاکره کننده ایشان برای اعتماد سازی تعلیق موقت داوطلبانه را دو سال و نیم پذیرفتند، طرف مقابل هیچ اقدام سازنده ای نکرد. وقتی ایران آن تعهدات داوطلبانه را به سبب رفتار طرف مقابل لغو کرد، آنها به فشار از طریق شورای امنیت روی آوردند تا امتیازگیری کنند.
در ادامه نماینده رهبرانقلاب اسلامی در شورایعالی امنیت ملی، اذعان داشت: چه چیز آمریکایی ها را عقب برد؟ اینکه دانشمندان هسته ای ما علی رغم همه تهدیدات پای پیشرفت ایستادند و مقاومت کردند و به ۱۹هزار سانتریفیوژ رسیدند. آن ها یک زمانی مطرح کردند که سرعت عقربه ی پیشرفت ایران از سرعت عقربه ی فشار ما بیشتر است. در نهایت به جای آنکه درباره غنی سازی سه درصد بخواهند با ما مذاکره کنند، درخصوص ۲۰ درصد پشت میز مذاکره نشستند و به جای آنکه درخصوص نظنز و بوشهر بخواهند بهانه گیری کنند، بر سر فردو بحث داشتند؛ این نمونه موفق عقب راندن آمریکایی ها طبق منطق مقاومت در برابر زیاده خواهی ها بود.
وی افزود: اما اگر آنها احساس کنند که میتوانند با زور حرفشان را پیش ببرند، این فشار ها را بیشتر کرده و ادامه میدهند. برای مثال در برجام علیرغم آنکه ایران از صد حق هسته ای خود انصراف داد و آژانس بین المللی انرژی اتمی پانزده بار پایبندی ما را به مفاد این معاهده تایید کرد، آنها نه تنها تعهدات حداقلی خود را انجام ندادند بلکه از این توافق خارج شده و خواستار مذاکره مجدد و امتیازگیری بیشتر شدند.
مقاومت ما، مقاومت در برابر دیکته دشمن و تسلیم در برابر اوست
دکتر جلیلی در تکمیل این بخش از سخنانش، اظهار کرد: در جنگ تحمیلی وقتی چند استان ما اشغال شد، شورای امنیت قطعنامه ای صادر کرد و هیچگونه موضعی علیه متجاوز نگرفت. قطعنامه بعدی او زمانی منتشر شد که ملت ایران خرمشهر را آزاد کرد؛ در واقع آنها نسبت به واقعیت مقاومت واکنش نشان دادند و عقب نشینی کردند.
این عضو شورای راهبردی سیاست خارجی کشور در ادامه گفت: رفتار امروز آمریکایی ها فقط محدود به ترامپ نیست. از ۲۶ مهر تا ۲۶ دی که برجام از تصویب به اجرا رسید و ما در قلب رآکتورمان بتن ریختیم، دولت اوباما قانون ویزا را علیه ایران تصویب کرد. وی قانون آیسا را نیز ده سال دیگر تصویب کرد؛ در واقع نقض برجام از زمان اوباما شروع شد. قانون کاتسا که قانون تحریمی علیه ملت ایران است با ۹۸ رای از ۹۹ رای سناتور های دموکرات و جمهوری خواه در زمان برجام تصویب شد. این منطق که ما به تعهدات خود عمل کنیم اما طرف دیگر انجام ندهد را چه کسی میپذیرد؟ مناسبات یک طرفه که با اهرم فشار نیز همراه است را نمیتوان پذیرفت و این همان مقاومت فعال است.
نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی با اشاره به تجربه مدل رفتاری غربی ها، اظهار کرد: اگر آنها احساس کنند که مقاومتی در این سو نیست، جری تر میشود. نمونه این اتفاق چندی پیش رخ داد؛ وقتی دیپلمات اروپایی به تهران آمد و گفت اگر درخت برجام میوه ندارد از سایه آن استفاده کنید؛ این یک جسارت آشکار به ملت ایران بود. اروپایی ها حتی یکبار هم خروج آمریکا از برجام را محکوم نکردند و در عوض عنوان داشتند که ایران باید به تعهدات خود عمل کند!
جلیلی با اشاره به سفر اخیر ماس، وزیرخارجه آلمان و دیدار با مقامات دولتی کشورمان، تصریح داشت: وزیر خارجه آلمان در سفر اخیرش به تهران و در برابر رسانه های ما بیان کرد که برجام یک توافق دو طرفه است اما اگر طرفی تعهدات خود را انجام نداد، شما باید به تعهدات خود پایبند باشید. این دیگر توافق و گفتگو نیست، دیکته است! مقاومت ما، مقاومت ما در برابر دیکته دشمن و تسلیم در برابر اوست نه در برابر مذاکره.
پیشرفت ژاپن بخاطر همت و تلاششان بوده؛ در عوض آنها هزینه زیادی در قبال سازش با آمریکا دادند
وی در پاسخ به سوال مجری گفتگوی ویژه خبری مبنی بر اینکه چرا میگوییم هزینه مقاومت از هزینه سازش کمتر است، به مقایسه مدل رفتار دو کشور ژاپن و عراق در قبال اشغالگری آمریکایی ها پرداخت.
دبیرسابق شورایعالی امنیت ملی کشورمان در این باره گفت: شبهه ای مطرح است که ژاپن در برابر آمریکا سازش کرده و پیشرفته نیز هست؛ چرا میگویید هزینه مقاومت کمتر از سازش است؟! این سوال خوبی است؛ ژاپن پیشرفته است اما باید منشاء آن نیز درست تشخیص داد. منشاء پیشرفت ژاپنی ها نه سازش با آمریکا که همت و تلاش ملی خود آنها بود؛ بالعکس آنها هزینه های بسیاری برای این سازش دادند.
وی افزود: سال ۸۸ بنده سفری به ژاپن داشتم و با نخست وزیر وقت این کشور ملاقات کردم. حزب آنها بعد از سال۶۰ در انتخابات پیروز شد و قدرت را در دست گرفت. آقای هاتویاما به من گفت که شعار حزبشان در این انتخابات آن بوده که اگر ما به قدرت برسیم، پایگاه نظامی آمریکا در اوکیناوا را برخواهیم چید. ایشان میگفت ما در برابر آمریکایی ها هرچقدر هم کوتاه آمدیم و اعتمادسازی کردیم، اما آنها بنا ندارند که کشور ما را ترک کنند.
جلیلی اضافه کرد: اما او کمتر از یکسال از به قدرت رسیدنش در اطلاعیه ای اعلام کرد که چون نتوانستم به وعده انتخاباتی خود عمل کنم، استعفا میدهم و استعفا داد. هزینه سازش یعنی بعد از ۷۰ سال از حضور نظامی آمریکا و اعتمادسازی ژاپن، آنها هنوز خاک این کشور را ترک نکرده اند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مثال دیگری از روند سازش ژاپن با آمریکا، خاطرنشان کرد: چند ماه پیش ۷۲ درصد مردم اوکیناوا با شرکت در یک همه پرسی اعلام کردند که با ایجاد پایگاه نظامی جدید آمریکا در این جزیره مخالفند اما آقای شینزوآبه مدعی شد که توان اجرای نتیجه این همه پرسی را ندارد و آمریکا میتواند پایگاه خود را ایجاد کند.
وی در مقایسه با ژاپن، عراق را نمونه موفق مقاومت در برابر آمریکایی ها خواند و اظهار داشت: چندی بعد از استعفای آقای هاتویاما، وی به عنوان نماینده مجلس به ایران آمد و ما در ایران نیز با یکدیگر ملاقات کردیم. او اشغالگری آمریکا را یک واقعیت خواند که بعد از حدود ۷۰ سال، نیروهای نظامی اش ژاپن را ترک نکردند اما من به ایشان گفتم این همه واقعیت نیست؛ در همسایگی ما وقتی آمریکایی ها عراق را اشغال کردند و با وجود آنکه میلیارد ها دلار مصروف این اشغالگری کرده بودند اما بعد از ۷ سال این کشور را ترک کردند؛ چرا که از ملت عراق یک مقاومت جدی دیدند؛ پس میتوان امنیت را با مقاومت تامین کرد اما آنها قصد دارند این واقعیات را جور دیگری نشان دهند و تزویر نیز میکنند.
آمریکا آنچه که نمیتواند انجام دهد را میخواهد به ما بفروشد
جلیلی در ادامه این گفتگو با اشاره به موضع جدید آمریکایی ها در قبال کشورمان، گفت: در این دو سال اخیر، آمریکایی ها استراتژی خود را رسما فشار حداکثری علیه ملت ایران هم بیان کردند و هم اعمال. آنها از برجام خارج شدند، تحریم نفتی اعمال کردند و وقتی به نقطه حداکثری فشار خود میرسند، در پی نقد کردن آن برمی آیند. آمریکا دنبال نقد کردن فشار هاست و اسم آن را مذاکره مینامد.
عضو شورای راهبردی سیاست خارجی کشور، ادعای دشمن مبنی بر آمادگی برای مذاکره را در پازل فشارحداکثری دانست و افزود: در نگاه اول اگر همه واقعیت دیده نشود، اینگونه تصور خواهد شد که گفتگو مسئله بدی نیست! و این عدم واقع بینی صحیح است؛ گفتگو برای آنها به منظور امتیازگیری بیشتر خواهد بود. در کنار ادعای مذاکره، آنها میگویند ما بدنبال جنگ نیستیم؛ این ادعا از اراده آنها ناشی نمیشود، بلکه از عدم توانشان است واگر نه آنها گزینه نظامی را در ابتدای عمر انقلاب ما اعمال کردند. او آنچیزی که نمیتواند انجام دهد را میخواهد به ما بفروشد. واقعیت، چه چیزی را جز مقاومت برای دفاع از حقوق، امنیت و مسیر پیشرفت ایران حکم میکند؟
اهرم فشار را باید خنثی کرد و از دست دشمن گرفت
جلیلی در ادامه افزود: میبایست اهرم فشار اقتصادی را با مقاومت اقتصادی از دست آنها گرفت. کشوری که در جنبه های مختلف اقتصادی حائز استعداد های برتر است، اگر کار جدی در آن انجام شود، قطعا میتواند اهرم فشار از دست دشمن خود بگیرد.
وی گفت: کشور ما حائز استعداد ها و فرصت های بسیاری است که برای تحقق پیشرفت باید آنها را فعال نمود. در صنایع مختلف نظیر نفت و گاز، معادن، شیلات، گردشگری و .. و در مسکن که امروز نیاز بالایی به آن در جامعه وجود دارد، برآوردی که کارشناسان دارند آنست که با استفاده از مصالح، مهندسی و نیروی انسانی بومی میتوان چرخ اقتصاد را چرخاند.
نماینده رهبرانقلاب در شورایعالی امنیت ملی با اشاره به تحریم های اخیر نفتی، اذعان داشت: در صنعت نفت، اگر چندین ستاره خلیج فارس دیگر احداث شود، میتوانیم تنگه هرمز را به شکل اقتصادی ببندیم؛ یعنی با استفاده از نفت خود و خرید از سایر تولیدکنندگان به جای فروش خام و تبدیل آنها به فراورده های نفتی در پتروپالایشگاه ها، اقتصاد را از اتکا به نفت خام رها کرده و ان شاءالله آن را بهبود بخشیم.