آمریکا ۲۰۲۰ و ایران ۸۸؛ شباهت ها و تفاوت ها

0 ۴۷۸

انتخابات پرمناقشه ریاست جمهوری آمریکا به طرز قابل ملاحظه ای، خاطره انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۸۸ را زنده کرد.

آنچه پای انتخابات ۸۸ ایران را به انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا باز کرد طیفی از شباهت ها، تفاوت ها و تناقضات بود که در مقایسه بین این دو انتخابات خود را نشان می داد.

مهم ترین شباهت انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا و ۸۸ ایران، رفتار کاندیداهای بازنده دو انتخابات است. زمزمه های تقلّب پیش از برگزاری انتخابات و اعلام پیروزی قبل از پایان شمارش آراء اتفاقی بود که سال ۸۸ از سوی کاندیدای شکست خورده انتخابات یعنی میرحسین موسوی رخ داد و در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا نیز از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور صورت گرفت.

با این تفاوت که ترامپ، اعلام پیروزی نهایی نکرد و مدعی شد که در آستانه پیروزی نهایی، آراء او به طرز عجیبی به سمت رقیب برگشته است.

رفتار دو طرف، شباهت های دیگری نیز دارد، از جمله اینکه موسوی و ترامپ هر دو زیر بار نتیجه انتخابات نرفتند، با این تفاوت که در سال ۸۸ موسوی حاضر نشد به ساختارهای قانونی رجوع کند، اما ترامپ بارها اعلام کرده است که به نهادهای قانونی کشور شکایت خواهد برد.

از شباهت های رفتاری موسوی و ترامپ که بگذریم، به تناقض هایی می رسیم که باز هم پای انتخابات ۸۸ را به وسط می کشد. اتفاق غیرمنتظره ای که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رخ داد، رفتار رسانه های بیگانه در قبال انتخابات آمریکا و واکنش آن ها به زیر سؤال بردن انتخابات توسط ترامپ بود. رفتاری که در تناقض ۱۸۰ درجه ای با رویه ای است که همین رسانه ها نسبت به انتخابات سال ۸۸ ایران اتخاذ کردند.

جمله معروف هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در زمان انتخابات ۸۸ ایران مبنی بر اینکه «توییتر می خواست برای یک سری تعمیرات کارش را متوقف کند اما از او خواستیم فعلاً (به خاطر اثرگذاری بر اعتراضات ایران) این کار خود را به تعویق بیندازد!» به خوبی اثرگذاری و جهت گیری رسانه های آمریکایی را نسبت به انتخابات ریاست جمهوری ایران نشان می دهد.

این در حالی است که همین رسانه ها به محض اینکه ساز مخالف ترامپ و ادعای تقلب از سوی او را دیدند کاملاً آشکارا به بایکوت او روی آوردند و حتی پخش زنده سخنان او را قطع کردند.

توییتر به توییت های ترامپ برچسب «اطلاعات نادرست زد» زد و او را تهدید به تعلیق حساب کاربری کرد.

فیس بوک نیز صفحه ای که برای اعتراضات خیابانی تشکیل شده بود و طی ۲۲ ساعت ۳۰۰ هزار عضو جذب کرده بود را مسدود کرد. صفحه ای که چه بسا، طی چند روز فعالیت، ده ها میلیون عضو جذب می کرد و زمینه خوبی را برای اغتشاشات خیابانی فراهم می آورد. اتفاقی که در سال ۸۸ به راحتی در ایران رخ داد و فیس بوک و توییتر نه تنها مانع از چنین فعالیت هایی نشد، بلکه به چنین اقداماتی نیز پر و بال دادند تا جایی که ایران را ۸ ماه درگیر آشوب و التهاب کرد تا جایی که به گفته رهبر معظّم انقلاب، کشور را تا لبه پرتگاه پیش برد.

بایکوت کاندیدای بازنده انتخابات به شبکه های تلویزیونی آمریکا هم کشیده شد و «ای بی سی» ، «سی بی اس»، و «ان بی سی» در حالی که ترامپ در کاخ سفید در حال نطق زنده بود و از تقلب در انتخابات سخن می گفت، پخش زنده سخنان او را قطع کردند!

رسانه های ضدایرانی فارسی زبان هم از قافله تناقض گویی عقب نماندند. بی بی سی که سال ۸۸ خط ادعای تقلب را پررنگ می کرد در قبال انتخابات آمریکا، رویه دیگری را در پیش گرفت. بی بی سی سخنان ترامپ مبنی بر تقلب در انتخابات را «ادعای بی اساس» نامید. همین موضوع تأسف خبرنگار سابق این رسانه انگلیسی را برانگیخت.

بی بی سی پا را فراتر نهاد و نگران لطمه به افکار عمومی شد و به نقل از ناظران بین المللی اینطور مطرح کرد که ادعاهای بی مبنا درباره تقلب در انتخابات به اعتماد عمومی ضربه می زند»!

انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا حُسن بزرگی را برای جامعه ایران در بر داشت. ایرانیان این فرصت را پیدا کردند تا به عنوان یک ناظر بیرونی، اولاً ادعاهای مدعیان آزادی بیان و دموکراسی را به تماشا بنشینند، ثانیاً نسبت به استانداردهای دوگانه رسانه های بیگانه درقبال وقایع ایران و کشورهای غربی، تأمل کنند، ثالثاً با یادآوری وقایع سال ۸۸ بیش از گذشته به خیانت ادعای تقلّب زودهنگام در انتخابات و ضربه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که فتنه به کشور وارد شد، پی ببرند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.