توقف فروش نفت ایران؛ از رویا تا واقعیت

0 ۱۵۱

یک سال قبل بود که دولت آمریکا با خروج از برجام، وعده داد صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند اما در انتها نه تنها نتوانست صادرات را به صفر برساند که محبور شد برای جلوگیری از وقوع بحران بحران نفتی و افزایش قیمت آن، هشت کشور را از تحریم های نفتی ایران به مدت شش ماه معاف کند. دوشنبه گذشته دولت آمریکا بار دیگر به طور رسمی اعلام کرد که «دیگر معافیت های تحریمی مشتریان نفتی ایران را تمدید نخواهد کرد.»

مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری گفت واشنگتن در راستای کمپین فشار حداکثری همچنان تلاش می کند صادرات نفت ایران را به صفر رسانده و این کشور را از درآمد اصلی خود محروم کند و از همین رو هیچ معافیتی برای خرید نفت ایران صادر نخواهد کرد.

آیا آمریکا می تواند فروش و صادرات نفت ایران به صفر برساند؟

یکی از پشتوانه های آمریکا برای به صفر رساندن بدون مشکل فروش نفت ایران، تولید نفت توسط عربستان است. به عبارتی، دولت ایالات متحده برای به صفر رساندن بی درد سر تولید و عرضه نفت ایران به کشور های مختلف، حساب ویژه ای روی سعودی ها باز کرده است.

هرچند عربستان از تولید کننده های بزرگ نفت در جهان به شمار می رود، اما نکته ای که ترامپ در این باره باید به آن توجه کند این است که بنا به اظهارات خود سعودی ها، عربستان نمی تواند کاهش عرضه نفت ایران را جبران کند.

سال گذشته چند روز پس از آنکه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی مدعی شد عربستان می تواند ۱۲ میلیون بشکه نفت به بازار صادر کند، خالد الفالح وزیر انرژی عربستان به صراحت اعلام کرد که کشورش نمی تواند کاهش عرضه نفت ایران را جبران کند.

عدم صادرات ایران، مساوی است با افزایش قیمت نفت

بلوف اخیر آمریکایی ها مبنی بر اینکه صادرات نفت ایران را به صفر خواهند رساند، درحالی است که عدم پمپاژ نفت از سوی ایران به بازار، کشور های وارد کننده نفت را با مشکلات متعددی روبرو خواهد کرد.

با توجه به این که دو کشور بزرگ تولید کننده نفت، ونزوئلا و لیبی با بحران های مختلفی مواجه هستند و این بحران بر تولید نفت شان نیز تاثیر گذار بوده است، جلوگیری از صادرات نفت ایران، به نفع کشور های وارد کننده نخواهد بود. چرا که در این صورت، کمبود نفت در بازار های جهانی [که ناشی از عدم تولید نفت در ایران خواهد بود]، منجر به افزایش قیمت نفت خواهد شد.

به عبارتی، کشور هایی که وارد کننده نفت هستند، افزایش قیمت نفت را بر نمی تابند و پیش بینی می شود که در مقابل تصمیم آمریکایی ها مقاومت کنند.

تغییر نوع نفت برای کشور ها هزینه بر خواهد بود

از طرفی دیگر این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که پالایشگاه های کشور های وارد کننده نفت، بر اساس نوع نفتی که وارد می کنند تنظیم می شود. یعنی کشوری که مشتری نفت ایران بوده است، پالایشگاه های خود را بر اساس نوع نفت ایران تنظیم کرده است و به یکباره نمی تواند نوع دیگری را جایگزین نفت ایران کند. چرا که تغییر سیستم پالایشگاه ها، هزینه های گزافی را برای کشور ها به بار خواهد آورد. کما اینکه چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز پس از تمدید نشدن معافیت های نفتی ایران از سوی آمریکا اعلام کرد، “تغییر منبع خرید نفت کار ساده ای نیست و [به دلیل تفاوت نفت کشورها] نیازمند تغییر فناوری پالایشگاه است که هزینه سنگینی برای کشور واردکننده در پی دارد.”

آمریکا روی ذخایر خود حساب باز کرده است

دولت آمریکا برای تامین نفت مشتریان آسیایی، در فقدان نفت ایران، روی ذخایر استراتژیک نفت خود نیز حساب باز کرده است. از همین رو مایک پمپئو نیز روز گذشته پس از اعلام لغو معافیت های نفتی ایران گفت آمریکا اکنون خود نیز به یک صادرکننده بزرگ نفت تبدیل شده و می تواند در کنار عربستان به تنظیم بازار نفت کمک کند.

این درحالی است که «ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا در دهه ۷۰ میلادی و در پی فلج شدن اقتصاد این کشور ایجاد شد؛ یعنی زمانی که پس از جنگ اعراب و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۳، کشورهای عربی صادرات نفت خود را به کشورهای غربی و ایالات متحده متوقف کردند. از آن زمان تاکنون، آمریکا چندین بار در مواقع اضطراری از جمله در زمان وقوع توفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ و توقف تولید نفت در لیبی در سال ۲۰۱۱ از این ذخایر استراتژیک برای تامین نیاز داخلی خود استفاده کرده است اما کارشناسان بازار نفت معتقدند این بار استفاده از این ذخائر کمکی به تنظیم بازار نفت نخواهد کرد.»

هزینه ۵ میلیارد دلاری تحریم نفتی ایران

«هزینه تحریم نفتی ایران در صورت شکست خوردن از بُعد اقتصادی نیز قابل تامل است. رویترز هفته گذشته همزمان با گمانه زنی ها درباره احتمال تمدید نشدن معافیت های تحریمی ایران در گزارشی نوشت: «آمریکا سالانه ۵ میلیارد بشکه سوخت در داخل مصرف می کند. بنابراین، اگر تحریم ایران بهای نفت را حتی به میزان یک دلار در هر بشکه افزایش دهد، این مساله (تحریم نفتی ایران) سالانه ۵ میلیارد دلار برای مصرف کنندگان آمریکایی هزینه در بر خواهد داشت.»»

گرانی بازار از کاهش صادرات نفتی ایران روز گذشته نیز خیلی زود خودش را در معاملات نفتی نشان داد. با وجود آنکه پمپئو در کنفرانس خبری خود مدعی شد لغو معافیت های تحریمی ایران و حذف نفت این کشور از بازار به خاطر افزایش تولید نفت عربستان و امارات و خود آمریکا تاثیری بر قیمت ها نخواهد گذاشت، اسکای نیوز دقایقی پس از پایان کنفرانس خبری وی از افزایش دو درصدی بهای نفت خبر داد.

برخی رسانه ها نیز گزارش دادند بهای نفت خام برنت دریای شمال در پی تصمیم آمریکا علیه ایران با بیش از سه درصد افزایش به بشکه ای ۷۴.۳۱ دلار رسید که این رقم از رکورد هفته گذشته (۷۲.۲۷ دلار) عبور کرد. حتی نفت خام «وست تگزاس اینترمیدیت» آمریکا نیز با ۲.۴ درصد افزایش به ۶۵.۵۲ دلار در هر بشکه رسید.

در هر حال با توجه به نکات فوق الذکر، باید توجه داشت که ادعای آمریکایی ها مبنی بر جلوگیری کامل از تولید و صادرات نفت ایران، بیش از اینکه راهکاری عملی برای تحت فشار قرار دادن ایران باشد، بیشتر یک بلوف سیاسی برای گرم نگه داشتن تنور تحریم های چهل ساله ایران است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.