آیت الله میرباقری:
«گام دوم» در بین اسناد راهبردی روحانیتِ شیعه جزء انگشت شمارهاست

0 ۳۴۵

آیت الله سیّد محمّدمهدی میرباقری، عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم طی سخنانی در مؤسسه «آفاق حکمت» به تحلیل بیانیه «گام دوم» پرداخت.

*جایگاه بیانیه گام دوم در بین اسناد راهبردی شیعه

وی با طرح این نکته که تحلیل بیانیه گام دوم نیاز به کار جدّی و تأملات جدّی تری دارد، قبل از ورود به متن، چند مقدمه را مورد بحث قرار داد و در تعریف جایگاه بیانیه گفت: در بین اسناد راهبردی که روحانیت شیعه برای راهبَری حوادث اجتماعی فراهم آورده، «گام دوم» بی تردید جزء انگشت شمارها است.

میرباقری ادامه داد: بیانیه گام دوم به یک معنا حتی قابل مقایسه با «تَنْبیهُ الْاُمَّه» مرحوم نائینی و رسالهأ «حرمت مشروطه» شیخ فضل الله نیست؛ چرا که آن ها در مقیاس راهبَری حوادث ملّی هستند؛ امّا «گام دوم» در مقیاس راهبَری انقلاب اسلامی به عنوان یک حقیقت تأثیرگذار بر جامعه جهانی است.

*بسیاری از بحران ها ناشی از «فقدان استراتژی» یا «انتخاب ضعیف» است

رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، «گام دوم» را بیانیه ای فوق العاده دقیق و اثرگذار توصیف کرد و افزود: بسیاری از بحران هایی که در جامعه وجود دارد ناشی از «فقدان استراتژی» یا «انتخاب ضعیف» است. استراتژی ها در «شکاف تمدّنی» بین اسلام و غرب است که امیدواریم بیانیه گام دوم، بتواند این خلاء را پر کند و جلوی رفتار «زیگزاگی» دولت ها را بگیرد.

میرباقری با بیان اینکه بیانیه گام دوم دچار خطای محاسباتی نیست و در برخورد با جنگ روانی دشمن دچار انفعال نیست، تصریح کرد: ما وقتی می خواهیم انقلاب را تحلیل کنیم با جنگ روانی شدیدی مواجه هستیم؛ به نحوی که تمام دستاوردهای انقلاب را ناچیز می گیرد یا انکار می کند؛ یا به عکس بحران ها و آسیب ها را بزرگنمایی می کند؛ رقیب را بزرگ جلوه می دهد و انقلاب را کوچک می کند. بسیاری از تحلیل ها گرفتار این جنگ روانی دشمن هستند.

وی ادامه داد: ما اگر می خواهیم انقلاب را تحلیل کنیم باید تحت تأثیر این جنگ روانی قرار نگیریم و مستقل از آن عمل کنیم و در مقابل آن فعّال باشیم.

*بیانیه گام دوم با جنگ روانی دشمن برخورد فعّالانه دارد

عضو مجلس خبرگان، برخورد بیانیه گام دوم با جنگ روانی دشمن را برخوردی فعّالانه دانست و افزود: این بیانیه، هم با جنگ روانی دشمن مقابله می کند و هم راه مقابله با آن را می آموزد؛ به همین دلیل امیدآفرینی می کند.

میرباقری افزود: افتخار به گذشته و امید به آینده در این بیانیه موج می زند و این ناشی از همین برخورد فعّال با جنگ روانی دشمن است. همه ما باید اینطور برخوردی با جنگ روانی دشمن داشته باشیم؛ به خصوص که جنگ روانی گسترده ای که با امپراتوری رسانه ای خودشان ساماندهی می کنند خیلی ها را منفعل کرده است.

وی، این قسمت از بیانیه که «اینکه کسی گمان کند که مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّت تحریم هم مقاومت ضدّ استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ پس راه حل، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه زدن بر پنجه گرگ است خطایی نابخشودنی است» را مورد اشاره قرار داد و گفت: یکی از مسائل جدّی ما این است که خطای در فهم و تصمیم گیری داریم.

میرباقری تأکید کرد: خطای تحلیل در بیانیه «گام دوم» به هیچ وجه وجود ندارد؛ بلکه با منشاء این خطا برخورد فعّال شده است.

*«گام دوم» در برابر جنگ روانی دشمن منفعل نیست

استاد درس خارج فقه حوزه، ادامه داد: نکته دیگر این است که این بیانیه به یک معنا، ساختارشکنانه و اعلام جهاد رهبری به جوانان برای تمدّن سازی است؛ یعنی ساختارهای سنتی در این مسیر کارآمدی جدّی ندارند؛ چه ساختارهای اجرایی چه دیگر ساختارها. لذا در این بیانیه مخاطب هم جوانان هستند و خواسته شده برای به نتیجه رسیدن این راه، تلاش جدّی بکنند.

میرباقری با بیان اینکه پیش از این، رهبر انقلاب بیشتر مسئولان را مورد خطاب قرار می دادند، تصریح کرد: در این بیانیه بیشتر جوانان مخاطب هستند و امید می رود این راه با ظرفیت جوانان فاخر انقلابی به نتیجه برسد.

*تولید شاخص های جدید در بیانیه

«تولید شاخص های جدید برای ارزیابی دستاوردهای انقلاب، آسیب ها، تبیین اهداف انقلاب و وضعیت موجود» دیگر ویژگی بیانیه گام دوم از دید آیت الله میریاقری است.

وی توضیح داد: ما اگر بخواهیم ارزیابی انقلاب را با شاخص های مدرن انجام دهیم، قطعاً دچار اشتباه می شویم و نمی توانیم پیشرفت های انقلاب را توضیح بدهیم. بنابراین از نکات مهم بیانیه، تولید شاخص های جدید برای ارزیابی انقلاب اسلامی و همچنین آسیب شناسی و پیشنهاد راه حل است.

*۴ گام مورد نیاز نسبت به «گام دوم»

عضو مجلس خبرگان با بیان اینکه نباید صرفاً به تجلیل از بیانیه گام دوم اکتفا کرد، تأکید کرد: این بیانیه اولاً باید فهم صحیح و تحلیل بشود و ثانیاً بر مبنای آن، «گفتمان سازی اجتماعی» و «نظریه پردازی اجتماعی» صورت پذیرد.

میرباقری، یکی از نظریه پردازی های مورد نیاز را نظریه پردازی اجتماعی دانست و افزود: متن بیانیه واجد یک نظریه اجتماعی دقیق است.

وی ادامه داد: بعد از نظریه پردازی، باید بر مبنای بیانیه، «راهبُردنگاری» در عرصه های مختلف صورت گیرد و اسناد راهبردی از قبیل الگوی پیشرفت با آن هماهنگ شود. بنابراین ما باید در ارتباط با بیانیه گام دوم، چند اقدام انجام دهیم؛ فهم صحیح، گفتمان سازی، نظریه پردازی، راهبردنگاری و هماهنگ سازی اسناد راهبردی با این سند. هرکدام از این اقدامات نیز نیاز به توضیح دارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.