علی نیکزاد نایب رئیس مجلس در برنامه نگاه یک صدا و سیما گفت: مراسم تحلیف و آبرو و عزت برای جمهوری اسلامی ایران است.
وی تاکید کرد: ۲۰۰ مهمان از مقامات کشورهای خارجی در مراسم تحلیف حضور یافتند. اگر کرونا وجود نداشت و مراسم تحلیف با حضور مقامات بیشتری برگزار می شد اما نسبت به مراسم رؤسای جمهور گذشته مراسم به خوبی و آبرومند برگزار شد.
نایب رئیس مجلس اظهار داشت: در حاشیه این مراسم دیدارهایی بین رئیس مجلس، رئیس جمهور و مقامات خارجی حاضر در جلسه تحلیف برگزار شد.
نماینده مردم اردبیل در مجلس گفت: مقامات خارجی امیدوار بودند، دولت جدید ایران در کنار تعامل با دنیا اولویت خود را بر تعامل با ۱۵ کشور همسایه قرار دهد، بر خلاف دولت گذشته که روابطش منحصر به چند کشور اروپایی بود.
وی ادامه داد: این کشور از گروه های دوستی و پارلمانی انتظار داشتند برنامه هایی را برای ارتقای روابط دو جانبه ارائه دهند.
نایب رئیس مجلس گفت: بعد از مراسم تحلیف رئیس جمهور دو هفته فرصت دارد که وزرای پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کند، کمیسیون ها یک هفته فرصت دارند تا صلاحیت وزرای پیشنهادی را بررسی کنند و پس از آن رئیس جمهور باید در صحن علنی مجلس از وزرایش دفاع کند.
وی ادامه داد: مجلس این هفته به جای یکشنبه، سه شنبه، چهارشنبه، روزهای یکشنبه و چهارشنبه تشکیل جلسه خواهد داد تا رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی در کمیسیون های تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.
علی نیکزاد تاکید کرد: صحن علنی هفته آینده، شنبه، یکشنبه، دوشنبه و سه شنبه به صورت سه شیفت تشکیل جلسه خواهد داد تا رأی اعتماد به ۱۸ وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم را بررسی کند، قبل از تاسوعای حسینی رسیدگی به رأی اعتماد به وزرا به اتمام خواهد رسید.
نایب رئیس مجلس در پاسخ به این سوال که آیا دولت با کمیسیون های تخصصی برای معرفی وزرای پیشنهادی مشورت می کند، اظهار داشت: بله، دولت به کمیسیون های تخصصی چند نفر را که مدنظر دولت بوده اند برای احراز پست وزارت معرفی کردند و از اعضای کمیسیون های تخصصی خواستند که نظر خود را نسبت به این اشخاص در قالب خوب، متوسط و ضعیف اعلام کنید.
نیکزاد ادامه داد: کمیسیون های تخصصی نیز پس از بررسی، نظرات خود را به صورت خوب، متوسط و ضعیف در مورد هر گزینه اعلام کردند و در نهایت تصمیم گیر شخص رئیس جمهور است و ۱۸ وزیر به مجلس معرفی خواهند شد.
وی در مورد برنامه های دولت و مجلس برای حل مشکلات معیشتی مردم گفت: دولت و قطار دولت باید به ریل انقلاب برگردد، هر چه زور زدیم قطار دولت تدبیر به ریل انقلاب بازنگشت.
نیکزاد در پاسخ به این سوال که آیا در دولت آینده وزیر خواهید شد، گفت: در مجلس در خدمت شما هستیم.
نائب رئیس مجلس با بیان اینکه سرکشی مسئولان و روسای قوا و حضور آن ها در میان مردم از تاکیدات مقام معظم رهبری است، افزود: در برخی نقاط کشور، بودجه به درستی و عادلانه تقسیم نمی شود طبق اگاهی های ما، ۹۰ درصد از بودجه هزار و ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی در مراکز استان ها و وزارتخانه ها قرار دارد و ۱۰ درصد آن در سایر استان ها قرار دارد. زمانیکه نمایندگان قصد رفع مشکل و انجام پروژه ای در استان ها را داشته باشند، ناچار هستند از ابزار قانونی و برگزاری تحقیق و تفحص و استیضاح ها استفاده کنند. البته روند کاری ما این نیست در سنوات قبلی هم مشاهده کردید علی رغم اینکه دیدگاه سیاسی و اقدامات دولت قبلی را قبول نداشتیم، ولی تعامل بالایی در جهت جلوگیری از تنش و خدمت به مردم دولت داشتیم و این دولت بود که نتوانست از توانمندی های مجلس و مردم استفاده نماید.
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی گفت: در سفرهای استانی و سرکشی هایی که به استان ها و سایر شهرها انجام می گیرد، مشکلات شناسایی می شود و طبق نیازمندی های لازم جهت رفع مشکلات، با مسئولان مربوط مذاکراتی انجام می شود اگر مشکلات طبق زمانبندی معلوم، حل شد که بسیار خوب؛ اما اگر رفع نشد، در مجلس ماهی یکبار پیگیری صورت می پذیرد.تاکنون از ۱۹ سفری که بنده به سایر استان ها داشتم، قریب به اتفاق مشکلات مرتفع شده است.
سفرهای ما برای نمایش و حفظ ظاهر نیست
نیکزاد گفت: سفرهای ما برای نمایش و حفظ ظاهر نیست، انجام سفر و رسیدگی به امور و مشکلات مردم در استان های دیگر را وظیفه خود می دانیم، در سفرهای استانی که انجام می دهیم معمولاً تعدادی از بدنه دولت مانند معاونان وزیر و همینطور نماینده همان استان به همراه ما می آیند تا در رسیدگی به مشکلات سرعت حاصل شود، رفع مشکل در سایر شهرها و استان ها توسط نمایندگان مجلس، دخالت در امور داخلی استان ها محسوب نمی شود، اما بدین وسیله می توانیم به هیات دولت و دولتمردان بگوییم که در راستای رفع معضلات و مشکلات باید کوشا باشند و گرنه می توانیم در مجلس بنشینیم و مدام مسئولان و دولتمردان را سوال و جواب کنیم.
وی ادامه داد: با تشکیل مجلس جدید، با همفکری نمایندگان قرار شد تا هر کمیسیون سه کار اساسی را اولویت بندی و برای ساماندهی اقتصاد، معیشت و فرهنگ به اولویت بندی ها رسیدگی کند. اقدام مهمی که مجلس در ابعاد خارجی انجام داد، تصویب قانون مهم راهبردی برای لغو تحریم ها در جهت صیانت از حقوق مردم بود تا جایی که مقام معظم رهبری به عنوان قانونی خوب از این مصوبه یاد کردند.
روحانی قرار بود تحریم ها را بردار در مدت هشت سال ریاست جمهوری اش فرصت کافی داشت
نیکزاد گفت: ما معتقد بودیم و هستیم که آمریکایی ها و اروپایی ها باید تحریم های خود را لغو نمایند، قرار نیست که ایران به تعهداتش عمل کند، ولی غربی ها مدام جا بزنند؛ روحانی اگر قرار بود تحریم ها را بردار در مدت هشت سال ریاست جمهوری اش فرصت کافی داشت، اما چنین چیزی نیست که اگر این مصوبه مجلس نبود ایشان می توانست زودتر تحریم ها را لغو نماید، زیرا حدود هزار و ۶۰۰ تحریم از قبال تحریم هسته ای ایران به کشورمان تحمیل شده بود و البته ما راغب بودیم که رفع تحریم ها در زمان دولت قبلی انجام شود.
وی با اشاره به تصویب مالیات بر خانه های خالی افزود: مجلس در راستای رویکرد و نگرش داخلی، اقدام به تصویب اعمال مالیات بر خانه های خالی کرد و این مالیات، بر یک میلیون و دویست هزار واحد مسکونی خالی که اسلامی وزیر راه و شهرسازی از آن یاد کرده است، باید اعمال و عملیاتی شود و ما می توانیم با اعمال مالیات، بازار مسکن را متعادل کنیم.
نیکزاد گفت: تصویب قانون جهش تولید مسکن از دیگر اقدامات مجلس شورای اسلامی در طول عملکرد ۱۴ ماهه اش بوده است و همه آنچه که برای تامین زمین بحث مالیات و برای تسهیلات و واگذاری زمین از جهاد کشاورزی به وزارت راه و شهرسازی لازم است در این قانون دیده شده است.
نائب رئیس اول مجلس شورای اسلامی افزود: متاسفانه در هشت سال ریاست جمهوری روحانی کسی نبوده است که به جهاد کشاورزی بگوید باید زمین در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهد.
وی تصریح کرد: در بودجه اقدام بزرگی صورت گرفت و منابعی به صورت اقساط ۲۰ ساله با سود مصوب شورای پول و اعتبار برای یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی مصوب گردید و در کنار آن هم خرید تضمینی گندم از روستایی ها صورت گرفته مجلس می خواست خرید تضمینی گندم را تصویب کند، ولی دولت فوری آمد و قیمت پنج هزار تومان را برای گندم اعمال کرد در حالی که می توانست بررسی کند که تولید گندم و قیمت تمام شده آن برای کشاورز چقدر است تا بر اساس آن تعیین قیمت نماید.
نیکزاد، توجه به بیمه کشاورزان را از دیگر نکات دیده شده در بودجه عنوان کرد و افزود: درست زمانی که این طرح در شرف تصویب بود، دولت جلو آمد و طرحی ارائه کرد که بار مالی آن ۳۰ هزار میلیارد تومان بود.
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قانون مالیات بر خانه های خالی برای توسعه رشد، اشتغال و رفع بیکاری است، گفت: برای ساخت هر ۱۰۰ متر مربع مسکن، دو و نیم شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد یا تثبیت می شود.
علی نیکزاد در ادامه برنامه نگاه یک درباره اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی افزود: قانون اجرا می شود و اگر اجرا نشود مجلس ملزم می کند تا قانون اجرا شود مثلا مقرر شده بود تولید ۲۵ درصد مالیات دهد و مجلس ۲۰ درصد را نهایی کرد.
وی ادامه داد: دولت و مجلس می خواهند رفاه و آسایش را با محوریت اقتصاد و معیشت برای مردم مهیا کنند و اگر دولت قبلی با مجلس همکاری می کرد، مجلس انگیزه بسیار بالایی برای همراهی با دولت داشت.
نیکزاد گفت: ما هر میزان مسکن تولید کنیم، ولی اگر با استفاده از ابزارهای مالیاتی نتوانیم بازار مسکن را تنظیم کنیم وارد بازار دلالی می شویم.بنابراین در کنار قانون مالیات بر خانه های خالی، باید قانون مالیات بر معاملات مکرر و مالیات بر زمین های بایر باید اعمال شود.
وی افزود:در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ بانک مرکزی و دولت موظف شدند ۳۶۰ هزار میلیارد تومان یعنی نزدیک به ۲۰ درصد کل تسهیلات دو هزار هزار میلیارد تومانی که بانک ها پرداخت می کنند را به بخش مسکنتسهیلات بدهند و در این صورت لوکوموتیو اقتصاد راه می افتد و وقتی که این بخش حرکت کند.
نائب رئیس اول مجلس شورای اسلامی گفت: هر ۱۰۰ متر مربع، دو و نیم شغل مستقیم و غیر مستقیم ایجاد یا تثبیت می کند. ساخت مسکن ارز بری ندارد. نیکزاد ادامه داد: هدف قانون مالیات بر خانه های خالی برای توسعه رشد و اشتغال و رفع بیکاری است.
نائب رئیس اول مجلس شورای اسلامی گفت: آقای روحانی اعلام کرد پرونده مسکن مهر را در دولت یازدهم و دوازدهم می بندم، اما این اتفاق نیفتاد؛ حتی پروژه های محله محور را هم اجرا نکرد؛ اگر زمین و تسهیلات برای ساخت مسکن در اختیار قرار نگیرد امکان ساخت مسکن وجود ندارد.
وی درباره عملیاتی نشدن قانون مالیات بر عایدی سرمایه افزود: این قانون فعلاً باید در کمیسیون اقتصادی بیاید و در صحن علنی مصوب شود و مالیات بر خانه های خالی باید عملیاتی شود.
نیکزاد ادامه داد: اگر مالک خانه های خالی، آن را اجاره دهد، مشکلی نیست و اگر فردی مسکن نو ساخت ۱۲ ماه فرصت فروش دارد، اگر انبوه سازی مسکن نو ساخت ۱۸ ماه فرصت فروش دارد، اگر کسی خانه ای را نوسازی کرد در اولین نقل و انتقال هیچ گونه مالیاتی ندارد و اگر کسی خانه ای را اعم از شخص حقیقی یا حقوقی ساخت و به بهانه سوداگری آن را نگهداشت باید مالیات دهد و مالیات هم به صورت پلکانی از ۶ برابر، ۱۲ برابر و ۱۸ برابر اجاره بها طی سال های اول، دوم و سوم می باشد.
وی گفت: قانون، پیشرو است و حتماً باید اجرا شود و مجلس هم از این قانون کوتاه نخواهد آمد تا گره ای از کار مردم باز شود.
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی افزود: اگر فردی در طول سه سال، ‹ یکبار خانه خود را معامله کرد مالیاتی ندارد، ولی اگر فردی طی شش ماه ۱۰ بار یک خانه را خرید و فروش می کند حتماً برای مصرف نیست.
نیکزاد درباره قانون اخذ مالیات از خودروهای لوکس گفت: این هم قانون است و باید اجرا شود و مجلس هم کوتاه نخواهد آمد و دولت جدید هم طی یکماه بعد از استقرار باید این کار را حتماً انجام دهد.
وی درباره اصلاح ساختار بودجه گفت: ‹ در این بخش سه موضوع مطرح است اول اینکه حکمرانی ما در حال حاضر متمرکز است و دولت باید به استانداران اختیار دهد بنابراین ما باید به سمت تمرکز زدایی و اختیاردادن به استان ها در موضوعات سرمایه گذاری، تولید، صنعت، شهرک های صنعتی و پروژه های عمرانی برویم.
نیکزاد ادامه داد: نکته دوم این است که می بایستی از وابستگی به نفت دور شویم و زمانی که به ظاهر به بودجه نگاه می کردیم ۲۰ یا ۲۵ درصد وابستگی داشت، ولی وقتی نفت را می فروشیم و پول صندوق توسعه ملی را در نظر نمی گیریم بعد از محاسبه این وابستگی ۴۶ درصد می شد.
وی افزود: نکته سوم که باید دولت جدید انجام دهد موضوع برنامه توسعه هفتم است؛ از برنامه توسعه ششم خیلی کم عمل شد و اهداف آن بین ۲۵ تا ۳۲ درصد عمل شده است.
نایب رئیس اول مجلس گفت: دولت باید همزمان با مجلس در یک کمیته مشترکی برنامه توسعه هفتم را پیش ببرند تا این سند شود و همگان ملزم به رعایت این سند توسعه شوند.
نیکزاد افزود: دولت بعد از استقرار باید یک تیم ویژه برای برنامه ششم و یک تیم ویژه هم با همکاری مجلس برای بودجه برنامه ریزی کند و این کار شدنی است.
وی ادامه داد: از بودجه هزار و ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی، ۱۱۰ هزار میلیارد تومان آن عمرانی است و مابقی یا مرتبط با اقساط بدهی در گذشته است یا اینکه بدنه دولت را خیلی بزرگ کردیم.
نایب رئیس اول مجلس گفت: اتفاقاتی که در پایان دولت انجام شد با عدالت سازگاری نداشت و اگر قرار بود گشایشی بین کارمندان دولت انجام دهیم باید برای همه انجام پذیرد و الان این عدد به میزانی رسیده است که باید یک بودجه جدید بر مباحث اتفاقات دو تا سه ماه آخر دولت قبلی نوشت.
وی افزود: دولت قبلی یک تخلف ۳۷ هزار میلیارد تومانی انجام داده بود که در بند «و» تبصره ۲ بنا داشت جبران کند که مجلس اجازه این کار را نداد.
روزانه بالغ بر سه هزار میلیارد تومان نقدینگی به کشور اضافه می شود
نیکزاد ادامه داد: دولت قبلی با ۴۹۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور را تحویل گرفت و در حال حاضر نقدینگی سه هزار و ۵۰۰ میلیون میلیارد تومان است و روزانه بالغ بر سه هزار میلیارد تومان نقدینگی به کشور اضافه می شود و تا زمانی که این نقدینگی به سمت تولید موثر سوق پیدا نکند قطعاً کشور شاهد تورم ۴۷ درصدی خواهد بود.
نایب رئیس اول مجلس گفت: این نقدینگی باید به سمت انرژی، نفت، گاز، پتروشیمی هدایت شود.
وی افزود: در دولت قبلی مردم را به سمت حضور در بورس تشویق بعد مردم را گرفتار کردند و برای ۸۰ هزار میلیارد تومان اتفاقاتی افتاد و دولت ۱۷ هزار میلیارد تومان مالیات برداشت کرد و بالغ بر ۴۵ میلیون نفر خسارت سنگینی را متحمل شدند بنابراین اگر نقدینگی مهار شود می توان از این طریق برای تولید وکشاورزی استفاده کرد، ولی اگر نقدینگی مهار نشود ویران می کند.
دولت تدبیردر سه ماه گذشته اقدام به چاپ پول بدون پشتوانه کرد
نیکزاد ادامه داد: دولت قبلی در سه ماه گذشته هم اقدام به چاپ پول بدون پشتوانه کرد که صرف امور جاری شد.
نایب رئیس اول مجلس گفت: افزایش حقوق باید طوری برنامه ریزی شود که تورم بالا نرود، بنابراین یک طرح جامع باید مطالعه شود و بررسی کنیم که کجا را باید همسان سازی کنیم.دولت زمانی موفق می شود که کل مجموعه آن موفق باشد.
نیکزاد ادامه داد: مجلس در موضوع برق، وزیر نیرو را دعوت کرد و اعلام شد که باید ۲۵ هزار مگاوات برق طبق برنامه ششم تولید می کردند که انجام نشد و صراحتاً می گویم دلیل آن هم حمایت نکردن دولت از وزیر بود؛ صنعت برق را توسعه ندادند و به بخش خصوصی هم اجازه تاسیس نیروگاه ندادند که البته دست هایی به بخش خصوصی اجازه این کار را نداد.
نائب رئیس اول مجلس درباره تفکیف وزارت راه و شهرسازی گفت: کمیسیون عمران طرحی را پیشنهاد داد که در صحن هم اعلام وصول شد؛ طبق قانون آیین نامه داخلی مجلس اگر ۵۰ نماینده یک طرحی را که اعلام وصول شده است، امضا کنند مجلس باید همان روز اولویت آن را رای گیری کند که در چهارشنبه هفته گذشته رای گیری شد که اولویت آن هم رای آورد و در روز یکشنبه هم دستور دوم مجلس است که اگر مجلس به آن رای بدهد جدا شدن وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت راه و ترابری بعد از تایید شورای نگهبان اتفاق می افتد.
وی افزود: ۱۰ سال پیش مقرر شده بود یک وزارت زیر بنایی شامل وزارت راه و ترابری، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان شهرداری وزارت کشور، وزارت ارتباطات و وزارت نیرو تشکیل شود که گام اول و دوم آن برداشته شد و به وزارت ارتباطات که رسید مجلس جلوی آن را گرفت.
نیکزاد ادامه داد: در کمیسیون عمران مجلس افراد زبده وجود دارند که استدلال آن ها این بود که وزارت راه و شهرسازی به اندازه ای بزرگ شده که این سیستم زمانی که به مسکن می پردازد راه کنار می ماند و بالعکس؛ البته در استان ها عملاً جداست یعنی یک مدیرکل پایانه ها و حمل و نقل و یک مدیر کل راه و شهرسازی وجود دارد که راه و شهرسازی کار مسکن و ساخت راه را انجام می دهد و پایانه ها و حمل و نقل هم نگهداری راه های روستایی، آسفالت و پایانه ها را انجام می دهد لذا اگر در این موضوع به دستور برسیم و در صحن رای بیاورد و شورای نگهبان هم تایید کند تفکیک اتفاق می افتد.