آیت الله رئیسی در همایش فعالان حوزه امر به معروف و نهی از منکر گفت: جامعه ای که در آن احساس مسئولیت نباشد و مردم درون جامعه برای انجام وظیفه عمومی و شرعی خود حس متقابل نداشته باشند و در واقع خطر پذیری و مسئولیت پذیری نسبت به بستگان و اقوام و خویشان نداشته باشند دچار کم کاری است.
وی ادامه داد: در جامعه ای که افراد نسبت به دیار خودشان احساس مسؤولیت نکنند درست نیست.
آیت الله رئیسی گفت: همچنین اگر فردی در محیط کاری و در اداره خود ببیند که رشوه گرفته می شود، اما کاری نکند و حس مسئولیت نداشته باشد نوعی کم کاری و در واقع بیکاری محسوب می شود و باید همه مردم نسبت به محیطی که در آن زندگی می کنند و اداره و شهر خود احساس مسؤولیت کنند و نسبت به تخلفات آن واکنش نشان دهند.
وی بر احساس مسؤولیت نسبت به تحقق امر به معروف و نهی از منکر تأکید کرد و گفت: کسی که امر به معروف نکند و نسبت به آن احساس نداشته باشد مرده است و در واقع این شاخصی برای احساس مسؤولیت افراد محسوب می شود.
رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه در روایات اسلامی امر به معروف و نهی از منکر بسیار اهمیت داشته و بر آن تأکید شده، گفت: اگر در جامعه حفظ مسؤولیت نسبت به این موضوع کم باشد فساد و انواع ظلم ها گسترش می یابد چرا که امر به معروف به گفته امیرالمؤمنین (ع) چنانچه در کفه سنگین تر قرار گیرد اشرار در آن جامعه وجود نخواهند داشت.
رئیسی با اشاره به نامگذاری هفته اول ماه محرم به نام هفته امر به معروف و نهی از منکر، گفت: این نامگذاری به برکت قیام امام حسین و فلسفه آن بسیار مناسب بوده است و فضای عاشورایی در جامعه ما اقتضا می کند که با فلسفه قیام امام آشنا شویم و باید کسی که در کسوت امر به معروف قرار می گیرد از فلسفه قیام حسینی تبعیت کند.
وی ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر از جلوه های الهی است و کسی که به آن اقدام می کند در راه خدا قیام کرده و مجاهد است و وظیفه جهادی بودن انجام امر به معروف و نهی از منکر است و آمر به معروف و ناهی از منکر در جایگاه جانشینی خدا قرار دارد.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: پند و موعظه کردن امر بسیار پسندیده ای است البته شرایط خاص خود را دارد که در روایات اصول فقهی ما به آن اشاره شده در نهی از منکر هم مباحثی وجود دارد که فقها به آن پرداخته اند در واقع موضوع امر به معروف و نهی از منکر مرتبه ای از خلافت و جانشینی خدا و رسول اوست.
رئیسی قضاوت را جلوه ای دیگر از خلافت خداوند دانست و گفت: فردی که در جایگاه قضاوت قرار دارد غیر از حکم خدا، حکم نمی دهد و در هر مقطع و دانشگاهی که تحصیل کرده باشد باز هم حکم خدا را صادر می کند.
وی تصریح کرد: شناخت حکم و موضوع آن برای قضاوت بسیار مهم است و نباید بر آن حب و بغض دخالت داده شود و آمر به معروف و ناهی از منکر نیز باید فقط امور خدا را معروف و از برخی جهات نهی کند.
رئیس قوه قضائیه گفت: در امر و نهی کردن آنچه در قضاوت است حقیقت امر و نهی است و نباید به گونه ای انجام شود که به قول معروف برای حال گیری باشد آن وقت دیگر اسمش امر به معروف و نهی از منکر نیست.
رئیسی ادامه داد: آمر به آنچه خدا امر کرده جایگاه برتری دارد و در واقع به واسطه امر به معروف کردنش در جایگاه والا و برتری قرار می گیرد.
وی اظهار کرد: باید آمر به معروف و ناهی از منکر قدرتمندانه موضوع و حکم خدا را پیگیری کند تا محقق شود و با یک بار گفتن نباید به آن اکتفا کرد باید برای آن و تحققش تلاش کرد.
رئیس قوه قضائیه افزود: حتی در محیط های اداری کاری، خانوادگی، اقوام و خویشاوندان نیز باید برای امر به معروف و تحقق آن تلاش کرد، در حوز های کسب و کار و بازار و حوزه های اخلاقی و اقتصادی باید تلاش های زیادی شود و همه آنچه نبایدها در حوزه کسب و کار است باید لحاظ شود.
رئیسی حفظ نظام جمهوری را الرأس معروفات دانست و گفت: امروز امر به معروف ها حفظ نظام جمهوری اسلامی است چرا که دشمن به دنبال تضعیف نظام از طریق ایجاد یأس و ناامیدی است و ایجاد امید امروز از مهمترین معروف ها محسوب می شود و دشمن به دنبال کمرنگ کردن آن و ایجاد فساد است.
وی گفت: ستاد امر به معروف و نهی از منکر فقط وظیفه این خطیر را ندارد چرا که ستاد فقط وظیفه احیای این فریضه را دارد و ۴ اصل اساسی دیگر مانند اقامه نماز، زکات، گره گشایی از کار دیگران برای رضای خدا و امر به معروف و نهی از منکر از اساس نظام ما محسوب می شود و باید این امر در همه لایه های نظام وجود داشته باشد.
رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه کسانی که اعلام فساد و تخلف می کنند باید مورد حمایت قرار گیرند، گفت: تمام لایه های نظام باید حامی آمر به معروف باشند و اگر نباشد با کل نظام سازگار نخواهد بود.
رئیسی مهمترین معروف ها را در نظام اجرای عدالت دانست و گفت: این موضوع با نظام خودکنترلی قابل اجراست و اگر فردی در هر اداره ای می خواهد درجه تخلف را کاهش دهد باید نسبت به آن مسؤولیت پذیر باشد.
وی همچنین اجرای قانون و عدالت را منوط به عملکرد مناسب سازمان های نظارتی دانست و گفت: برخورد عبرت آموز با مجرم یکی دیگر از تضمین هایی است که برای اجرای عدالت لازم است.
رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: امروز فضای کشور، فضای مقاومت است نه مذاکره. باید در برابر دشمن ایستادگی کرد و بر اساس تدبیرهای رهبری چنین فضایی ایجاد شده و با کمک های ایشان تلاش شده مقاومت باقی بماند تا دیروز دشمن فساد را در جامعه تبلیغ می کرد اما امروز فضای مبارزه با فساد در جامعه ایجاد شده است و دشمن به دنبال این بوده که فضای ایستادگی را کم کند.
رئیسی ادامه داد: دشمن می خواهد موجی از فساد را در کشور ایجاد و القا کند البته ممکن است جولان هایی داشته باشد اما روایی ندارد.
وی تأکید کرد: برای رونق تولید و ساماندهی اقتصادی می توان در زمینه امر به معروف و نهی از منکرها به این اشاره کرد که جلوگیری از مصرف بی رویه، بی توجهی به حقوق مصرف کننده، خریدار، بازار بی رویه، بی توجهی به قیمت گذاری ها از جمله منکرهایی است که باید از آن نهی شویم.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: حس مسؤولیت پذیری باید در همه آحاد جامعه تبیین شود و مردم باید نظارت همگانی در این موضوع داشته باشند چرا که امر به معروف و نهی از منکر باید موضوع همه جامعه شود.
رئیسی در مورد اختصاص شعبه ویژه برای حمایت از آمرین به معروف گفت: تمام دادگستری ها در این زمینه مسؤول هستند و تمام دستگا ه های قوه قضائیه وهمین طور بخش های دولتی در مقابل امر به معروف و حمایت از آن وظیفه دارند و باید در کنار آن دستگاه های اطلاعاتی، نظامی و انتظامی نیز این امور را در اولویت کارهای خود قرار دهند.