سعید تواناراد:
رد پای برخی سودجویان در مصوبه افزایش مناطق آزاد مجمع تشخیص/ انقلابی ها اعلام موضع کنند
سعید تواناراد از فعالان سیاسی درباره آسیب های توسعه بیش از اندازه مناطق آزاد در کشور اظهارکرد: مناطق آزاد و توسعه آن ها در کشور، با هدف گسترش صادرات و افزایش تولید شکل گرفت؛ درواقع اولین مناطق آزاد با این هدف راه اندازی شدند و مورد تایید مراجع رسمی نظام قرار گرفتند.
وی افزود: اما پس از مدتی به ویژه در چندسال گذشته، آمار قاچاق و وضعیت فعلی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را مورد بررسی قرار می دهیم، در عمل شاهد هستیم که زمین های مناطق آزاد با افزایش قیمت، به محلی برای کالاهای مصرفی وارداتی تبدیل شده اند. به بیان دیگر در شرایط فعلی، مناطق آزاد به دروازه ای برای واردات تبدیل شده اند و برعکس هدف اصلی خودشان عمل می کنند.
ترویج مصرف گرایی و زندگی لاکچری
واناراد ادامه داد: به طور کلی مناطق آزاد به شاخص های اقتصادی کشور مانند تولید، ضربه اساسی وارد کرده اند. درحال حاضر در مناطق آزاد، شاهد ارائه نوعی سبک زندگی لاکچری مصرف گرا و ترویج فرهنگ فروش نفت برای خرید کالاهای لوکس هستیم. البته در این بین برخی توجیه می کنند که تبدیل مناطق محروم کشور به مناطق آزاد، به افزایش اشتغال، رونق اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری در این منطقه کمک خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در جواب این افراد باید گفت که وقتی منطقه ای به سمت تبدیل شدن به منطقه آزاد حرکت می کند، سودجویان فعالیت خود را آغاز می کنند و زمین ها را در بی ارزش ترین حالت ممکن از ساکنان این مناطق خریداری می کنند. این سودجویان در مراحل بعدی، مال سازی و واردات کالاهای لوکس را در دستور کار قرار می دهند تا این منطقه را به زیست بومی غیر بومی تبدیل کنند و در نتیجه، شرایط طبیعی زندگی مردم بهم بریزد.
وی اضافه کرد: امروز بسیاری از ساکنان بومی جزایری مانند کیش و قشم، کشاورزی، دامداری و مشاغلی که پیش از تبدیل شدن به منطقه آزاد داشتند را به طور کامل از دست داده اند و بیشتر آن ها در شغل های فصلی و خدماتی و بسیار سطح پایین مشغول به کار هستند. درواقع سود تبدیل شدن منطقه زندگی آن ها به منطقه آزاد، به هیچ وجه به خودشان نرسیده است بلکه صرفا عده ای سودجو و رانتخوار منفعت اقتصادی برده اند.
تواناراد فرار مالیاتی گسترده را از دیگر آسیب های افزایش بی رویه مناطق آزاد دانست و گفت: در این مناطق شرکت هایی مستقر می شوند که با راه اندازی دفتری، معافیت مالیاتی می گیرند؛ درحالی که شاید بتوان گفت بیش از ۹۰ درصد فعالیت آن ها هیچ ارتباطی با مناطق آزاد ندارد و هیچ منفعتی به آن منطقه نمی رسانند. آن ها از این روش برای صفرکردن مالیات خود سوء استفاده می کنند تا بتوانند چندین سال بدون هیچ مشکلی فعالیت اقتصادی داشته باشند.
افزایش مناطق آزاد کشور را به آبکش تبدیل می کند
وی در ادامه افزود: باتوجه به اینکه موضوع گمرک در مناطق آزاد تضعیف می شود، واردات خودروهای لوکس و دیگر کالاهای لاکچری افزایش پیدا می کند و زیست بوم آن منطقه را متفاوت از کل کشور می کند و موجب تضیف تولید و کالای ایرانی خواهد شد. باید گفت که افزایش بی رویه مناطق آزاد، کشور را از لحاظ اقتصادی به آبکش تبدیل می کند.
وی با انتقاد از تصمیم اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در زمینه تاسیس ۷ منطقه آزاد جدید بیان کرد: بنده واقعا از این تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام متاسف شدم. در این شرایط اقتصادی که تحریم های سنگینی بر زندگی و معیشتی مردم وارد شده است، افزایش مناطق آزاد به تضعیف اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.
تواناراد در پاسخ به این سوال که چه افرادی در مجمع تشخیص به دنبال دامن زدن به این موضوع هستند، گفت: افرادی در مجمع تشخیص فکر می کنند توسعه مناطق آزاد به نفع خودشان، مردم و نماینده های مردم آن منطقه در مجلس شورای اسلامی است؛ به همین دلیل برداشت من این است که مصوبه اخیر مجمع درباره افزایش مناطق آزاد، با فشار این افراد انجام شده است.
وی در پایان تاکید کرد: بسیار تعجب برانگیز است که نخبگان سیاسی کشور و دغدغه مندان حوزه مبارزه با مفاسد اقتصادی به دلیل شرایط انتخاباتی کشور، از روند کمک به اعضای مجمع تشخیص جا ماندند. به همین دلیل در کمال ناباوری و بدون اطلاع کافی و روندی غیر شفاف، این لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد. این انتظار وجود دارد که حداقل چندین نفر از اعضای انقلابی مجمع نسبت به این مصوبه پاسخگو باشند و موضع خود را روشن کنند. از آنجایی که برخی از این افراد نامزدهای احتمالی انتخابات خواهند بود، اعلام موضع آن درباره این مصوبه از اهمیت زیادی برخوردار است.