زهره سادات لاجوردی:
دولت در قضیه برجام به دنبال یک توافق خوب و دارای ضمانت اجرایی نبوده است

0 ۱۶۷

زهره سادات لاجوردی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامگذاری سال جدید به نام سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها از سوی رهبر معظم انقلاب، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در حالی در ابتدای سال جدید با مردم سخن گفتند که بخش مهمی از اظهارات ایشان راجع به انتخابات سال ۱۴۰۰ و نیز لزوم خویشتن داری و عدم عجله در حل مسئله برجام بود. ایشان در فرایند مذاکرات برجامی بارها تأکید کردند که منافع کشور، خواسته های کشور و لزوم رفع تحریم ها مواردی است که باید مذاکره کنندگان آنها را تأمین کنند، اما در عمل این اهداف محقق نشد و در نتیجه سال ها زحمت دانشمندان هسته ای، نظام و ملت جهت جلب رضایت طرف آمریکایی- غربی روی میز مذاکره به حراج گذاشته شد و توافق بد برجام رقم خورد. این شتابزدگی، هم در امضای توافق و هم در اجرای آن موجب معضلات پیش آمده بعدی و باز شدن دست طرف مقابل برای تحت فشار قرار دادن بیشتر ایران بویژه در عرصه اقتصادی شد.

وی افزود: برای جلوگیری از خسارت های بیشتر، رهبری این بار شخصاً به میدان آمده و رأساً ۹ شرط برای اجرای برجام تقریر کردند که یکی از این شروط تعهدات گام به گام بود، اما متاسفانه دولت با عجله و تقریباً دفعی برجام را به صورت یک جانبه اجرا کرد و اعتلا و اقتدار ملی کشور را به ضمانت اشخاصی مانند جان کری گره زد تا جایی که اروپایی ها اعلام کرده بودند اجرای تعهدات ایران در برجام ۶ ماه طول می کشد، اما دولت تنها در مدت حدود یک ماه تمام تعهدات را اجرایی کرد و دست کشور از برگ های برنده خالی شد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: شاید بتوان این سیاست را ناشی از تفکر غربگرای حاکم بر بدنه غالب دولت خواند همان تفکری که از ابتدای انقلاب همواره بزرگترین دغدغه اش برقراری ارتباط با آمریکا بوده است و لذا گام هایی که در هر برهه از تاریخ برداشته در راستای جلب رضایت آن سوی مرزهای کشور بوده است. ضعف مدیریت و عدم برنامه اجرایی مناسب برای اداره کشور، نداشتن روحیه جهادی و گره زدن همه مسائل به رفع تحریم ها مجموعاً در شتابزدگی دولت در امضا و اجرای برجام ایفای نقش کردند.

لاجوردی خاطرنشان کرد: برجام با اشکالات فراوان از جمله روشن نبودن تقدم و تأخر انجام تعهدات دو طرف، چگونگی و زمان انجام تعهدات طرف مقابل برای رفع تحریم ها، مکانیسم ماشه و موارد دیگری از این دست به توافق رسید و با اشتباهات و تعجیل های دیگری مانند انجام همه تعهدات از سوی ایران در بازه زمانی بسیار کوتاه و عدم تحقق تعهدات طرف مقابل بدون دریافت پاسخ متناسب از سوی دولتمردان ادامه یافت. اکنون نیز عده ای با همان شیوه قبلی و به دلایل سیاسی و انتخاباتی در حال پهن کردن دام دیگری برای کشور، اقتصاد و معیشت مردم هستند تا با عجله ورزی، فرصت باقی مانده را نیز به نفع طرف غربی از کف بدهند؛ در حالی که برجام به عنوان یک مسئله ملی باید با ملاحظات ملی به انجام برسد و نه با ملاحظات و شعارهای انتخاباتی و نظر یک شخص یا کابینه خاص.

وی افزود: آمریکایی ها پس از خروج از برجام تحریم های فراوانی در حوزه های مختلف علیه ایران تصویب و اجرا کردند؛ اینها در حالی بود که دولت سخاوتمندانه دسترنج سالها تلاش دانشمندان هسته ای را در مدت کوتاهی تعلیق، اوراق، بتن ریزی و یا به خارج صادر کرد. دولت جدید آمریکا نیز نه تنها اقدام مثبتی انجام نداده بلکه آنگونه که پیداست در راستای همان سیاست دولت ترامپ حرکت می کند و چشم انتظار حرکت هواخواهان خود در داخل ایران است تا میدان را مجدداً به دست گیرد؛ لذا منطق حکم می کند که ایران محتاطانه عمل نماید و اشتباهات قبلی از قبیل عجله و مسامحه و وادادن میدان با ضعف و ناتوانی، دوباره تکرار نشود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: مسیر طی شده در برجام نشان می دهد برای دولت اصل توافق مهم بوده و نه رسیدن به یک توافق خوب و دارای ضمانت اجرایی، و همین مسئله طرف مقابل را به این نتیجه رساند که می تواند از تعهدات خود در برجام شانه خالی کند و حتی بدتر از آن می تواند در جایگاه مطالبه گر نیز قرار بگیرد و تعلیق و تعطیلی صنایع موشکی و دفاعی را نیز ذیل توافق برجام از ایران طلب کند. همه این مسائل و مشکلات نتیجه عجله ای بود که توانست در طرف آمریکایی این تصور را ایجاد کند که اعمال فشار به ایران گزینه مناسب و امنی برای امتیاز گرفتن از ایران است.

وی ادامه داد: ما مسیر تحریم را در این سالها طی کرده ایم و در این مدت بی سابقه ترین تحریم ها به ملت ایران تحمیل شده است. تحریمهایی که نه فقط بر بخش های دولتی و ارکان نظام بلکه بر بخش های خصوصی نیز اعمال شده و همه مسیرهای ارزآور کشور را مسدود نموده اما در شرایط فعلی اینطور نیست که گذشت زمان به نفع غربی ها باشد چرا که گذشت زمان این فرصت را فراهم می آورد که فعالیت های هسته ای ایران با سرعت و قدرت بیشتری به پیش رود و اگر طرف غربی بخواهد به سیاست مطالبه گرانه خود ادامه دهد، ایران به سمت گزینه های راهبردی حرکت می کند.

لاجوردی اظهار داشت: بنابر آنچه مقام معظم رهبری در سخنرانی اول فروردین تأکید فرمودند سناریوی فشار حداکثری طراحی شده علیه ایران در خارج شکست خورده و در داخل هم هر چه در توان داشته به کار برده و دیگر بیش از این کاری از پیش نخواهد برد و مشی مجلس نیز بر همین امر قرار گرفته که آمریکایی ها باید تمام تحریم ها را لغو کنند بعد از آن ما راستی آزمایی خواهیم کرد و سپس به برجام برمی گردیم و این سیاست قطعی نظام در موضوع برجام است.

وی گفت: لذا ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی نهایت توان خود را پای کار گذاشته تا با ایفای نقش پررنگ در توافقات و مذاکرات و نقش نظارتی خود، جلوی هرگونه تکرار اشتباه را بگیریم تا عده ای با یکه تازی، شرایط وخیم تری را به کشور و ملت تحمیل نکنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.