دکتر فریدون عباسی:
گام سوم هسته ای نیز همانند دو گام قبلی سست و لرزان است/ دشمن این اقدامات را جدی نمی گیرد/ ترساندن طرف مقابل فقط با بازگرداندن فردو و راکتور اراک به حالت قبل ممکن است/ ۱۱۰ تن مواد غنی شده و آب سنگین از شما گرفته اند، با ۱۰ کیلو می خواهید تقابل کنید؟
دکتر فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی درباره ادعاهای سابق مقامات دولت درباره عدم وجود کندی در تحقیق و توسعه هسته ای اظهار داشت: در برجام یک سری محدودیت های نوشته شده در مورد سوخت، بازیافت، غنی سازی، ساخت ماشین جدید و امثالهم وجود دارد. بخصوص روی ماشین IR1 و ماشین نسل دوم IR2m حالت ممنوعیت وجود دارد. بیشتر وعده سر خرمن روی IR8 آن هم در انتهای دوره هشت ساله وجود دارد.
وی ادامه داد: غیر از اینها محدودیت های نانوشته نیز وجود دارد. ما روی مقالات علمی مربوط به چرخه سوخت یا راکتور اجازه تحقیق نداریم. در کنفرانس های داخلی هم که بخواهیم مقاله بدهیم باید در پادمان های هسته ای بررسی شود. مختصری هم که به سانتریفیوژ یا راکتور ربط داشته باشد اجازه انتشار و ارائه مقاله نمی دهند. ما محدودیت تحقیق هم نوشته داشتیم و هم نانوشته که خود آقایان بر ما اعمال کردند. البته همین ها را هم آن ها دیکته کردند و اینجا اجرا می کنند.
رئیس انجمن هسته ای ایران افزود: دولت در این مدت هیچ بودجه ای به دانشگاه ها برای تحقیقات تجربی اختصاص نداده است. دانشگاه فقط در حوزه شبیه سازی و محاسبات کار کرده که آن هم اگر تبدیل به مقاله شده آقایان اشکال کردند. وقتی بودجه تحقیقات تجربی نباشد کاری برای صنعت هسته ای از پیش نمی رود. بیشتر تزها به سمت شبیه سازی رفته نه موضوعاتی که به درد صنعت بخورد.
دکتر عباسی در واکنش به گام سوم کاهش تعهدات هسته ای گفت: این گام نیز همانند دو گام قبلی، سست و لرزان است. طرف مقابل تا وقتی بداند که با مذاکره کنندگانی روبروست که می تواند از آن ها امتیاز بگیرد، از مواد و سانتریفیوژ شما نمی ترسد. شما ۱۰ تن مواد غنی شده از کشور خارج کرده اید، ۱۰۰ تن آب سنگین را از شما گرفته اند، حالا با ده کیلو و صد کیلو مواد هسته ای می خواهید تقابل کنید؟
وی ادامه داد: هر اقدامی کمتر از بازگشت فردو از حالت تحقیقاتی به حالت تولیدی و تبدیل مجدد راکتور اراک به آب سنگین ۴۰ مگاواتی با قابلیت تولید پلوتونیوم، اقتدارآفرین نبوده و دشمن را عقب نخواهد راند.
عباسی افزود: آینده انرژی هسته ای روی فلز پلوتونیوم و صنعت بازفرآوری سوخت پیش خواهد رفت، اما آقایان در برجام تعهد الی الابد داده اند و کشور را از آن محروم کرده اند. توجیه شان هم این است که پلوتونیوم فقط برای بمب کاربرد دارد و ما نیازی به آن نداریم. چه کسی این را گفته است؟ شما می توانید از پلوتونیوم در بسیاری از عرصه های غیرنظامی استفاده کنید.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی درباره تلقی طرف مقابل از اقدامات هسته ای دولت نیز گفت: این ها بیشتر اقدامات شکلی است. گازدهی به سانتریفیوژ اساسا کار خیلی مهمی نیست که انجام شده است. دشمن هم این اقدامات را جدی نمی گیرد و می داند که این اقدامات برای زمان خریدن دولت تا انتخابات است.
وی ادامه داد: می خواهند کشور را معطل نگه دارند تا باز در زمان انتخابات بحث های مذاکره و امثال آن را مطرح کنند و حرف از رفراندوم بزنند. هر کس کمی بامسائل هسته ای آشنا باشد می داند که این اقدامات اصلا دشمن را نمی ترساند و مصرف داخلی دارد.